Palvelut

Ravintovalmennus - mitä ja miksi?

Ravintovalmennuksella pyritään saamaan asiakkaan ruokailutottumuksiin pitkäaikaisia muutoksia, jotka edistävät fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Ravintovalmennus sopii tukemaan terveyttä eri elämäntilanteisiin. Ravintovalmennuksella voidaan vaikuttaa myönteisesti mm. seuraaviin seikkoihin*:

  • Yleiskunnon kohottaminen ja ruokavalion laadun parantaminen
  • Painonhallinta (yli- tai alipaino, jojoilu)
  • Verensokerin hallinta, 2-tyypin diabeteksen ruokavaliotukihoito / sydänystävällinen ruokavalio
  • Makeanhimo, ruoka-addiktiot
  • Energian puute, väsymys, uupumus, stressi, keskittymiskyvyn puute
  • Ruoansulatusongelmat ja suolisto-oireet (vatsakivut ja turvotus, ummetus, ripuli, närästys, ärtynyt suoli jne.)
  • Kohonnut verenpaine, kohonneet veren rasva-arvot, metabolinen oireyhtymä
  • Heikentynyt vastustuskyky (flunssakierteet ym.)
  • Erilaiset iho-oireet (mm. akne, ihottumat)
  • Huono unen laatu, unettomuus
  • Allergia- ja yliherkkyysoireet
  • Hengitysteiden ongelmat (astma, krooninen yskä, limaisuus ym.)
  • Lihas- ja niveloireet 
  • Hormonaaliset häiriöt, vaihdevuosioireilu, kilpirauhasongelmat
  • Erityisryhmien ravitsemus: ikääntyneet, raskaana olevat, kasvisruokavalioita noudattavat ym.
  • Liikuntaravitsemus

*Sairauksien varsinainen hoito kuuluu aina lääkärille.

Yksilöllinen ravintovalmennus

Yksilöllinen ravintovalmennus räätälöidään asiakkaan henkilökohtaisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin vastaten, elämäntilanne ja historia huomioiden. Ravintovalmennuksessa tarkastellaan mm. arkisten ravitsemusvalintojen koostumusta ja etsitään parempia ja kestävämpiä vaihtoehtoja. Kartoitamme tarkasti terveystilanteesi ja syömistottumuksesi, käyttäen apuna haastattelua, kyselykaavakkeita, ruokapäiväkirjaa ja toisinaan myös laboratoriotestejä. Ravintohoito-ohjelman lähtökohtana toimii puhdas, luonnollinen ja ravintorikas ruoka, huomioiden tavoitteesi, tarpeesi ja mieltymyksesi. Myös liikunnan, levon ja psyykkisten tekijöiden merkitys huomioidaan, sillä ihminen on kokonaisuus. Omalla muutoshalukkuudellasi on suuri merkitys, olen tukenasi ja antamassa lisätietoa matkallasi - etenemme sinulle sopivaan tahtiin.

Projektin kulku

Ennen ensimmäistä tapaamista saat täytettäväksesi muutamia kyselykaavakkeita (ruokapäiväkirja, MSQ oirepistekartoitus), joiden avulla kartoitamme terveystilannettasi, ruokavaliotasi ja elämäntapojasi. Ensimmäisessä tapaamisessa voidaan tarkastella mm. seuraavia aiheita: ruokailutottumukset, stressi, uni, ikääntyminen, vaihdevuodet, painonhallinnan historia, liikkumisaktiivisuus ja palautuminen. Tarvittaessa analysoimme ruokapäiväkirjan tietokonelaskelmin, sekä teemme oirekuvan mukaiset kyselytestit tilanteen varmentamiseksi. Tämän perusteellisen lähtökartoituksen jälkeen asetamme yhdessä realistiset tavoitteet ravintovalmennukselle sekä teemme suunnitelman, joka toimii karttana matkallasi parempaan hyvinvointiin ja terveyteen. 

Alustavat ruokavalio-/hoito-ohjeet keskustellaan jo ensimmäisessä tapaamisessa. Tapaamisen jälkeen saat ravintovalmennuksen hoito-ohjelman kirjallisena. Tarvittaessa voit esittää tarkentavia kysymyksiä ohjeista. Kaikki ravintoterapeutille annetut tiedot ovat salassapidettäviä ja käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille ilman asiakkaan suostumusta.

Ravintohoito-ohjelman seuraamiseksi ja hyvinvointimatkasi tueksi voimme sopia jatkotapaamiskonsultaatioita (n. 3-6 viikon välein tarvittava määrä). Näissä tapaamisissa keskustelemme, mikä on ollut helppoa tai haastavaa, mihin kaipaat lisätukea ja miten jatkamme eteenpäin. Jokaisen tapaamisen jälkeen saat kirjallisen yhteenvedon läpikäydyistä asioista sekä jatko-ohjeet ruokavalioon, päivän aterioinnin suunnitteluun ja mahdollisiin ravintolisiin. Hoito-ohjelmasi laajuudesta ja kestosta keskustelemme yhdessä.

Yleinen ravintoneuvonta

Halutessasi voit myös tulla keskustelemaan ja pyytämään ohjeita johonkin tiettyyn sinua kiinnostavaan aihealueeseen tai esim. johonkin akuuttiin haasteeseesi littyen. Yleinen ravintoneuvonta on suppeampi muoto yksilöllisestä ravintovalmennuksesta, keskittyen tähän tiettyyn alueeseen. Yleinen ravintoneuvonta sisältää ruokavalion arvioinnin ja muutosehdotukset terveyttä edistävään ruokavalioon.

Ruokapäiväkirjan analysointi ja ohjeistus

Ruokapäiväkirja-analyysi on kevyt, lyhyempi versio yksilöllisestä ravintovalmennuksesta: ilman tapaamisia, etänä toteutettava neuvonta on sopiva muoto, jos esim. olet jo aloittanut matkan kohti parempaa kehon tasapainoa ja hyvinvointia, mutta kaipaat apua yksilöllisen ruokavalion suunnitteluun. Projektin aluksi saat sähköpostitse ohjeet ruokapäiväkirjan pitämiseen. Päiväkirjaa pidetään noin viikon ajan ja valmis ruokapäiväkirja lähetetään takaisin sähköpostitse. Saat sähköpostiisi kirjallisen analyysin ruokapäiväkirjastasi sekä ruokavalio-ohjeet ja muutosehdotukset ja vinkkejä ruokavaliosi koostamiseen siten, että se tukee parhaiten terveyttäsi. Tarvittaessa voit esittää tarkentavia kysymyksiä ohjeista sähköpostitse.

FLT laboratoriotestit

Osana konsultaatiota on mahdollista tehdä erilaisia laboratoriotestejä. Testeistä sovitaan aina erikseen vastaanotolla ja testin tarpeellisuus kartoitetaan yksilöllisesti. Käytössämme on lukuisia Nordic Genex ja Nordic Laboratories testejä, joita sovelletaan yksilöllisesti. Testien tulkitsemiseen tarjoan ammattiosaamiseni: ravintoterapeuttina en diagnosoi, vaan annan ravitsemussuosituksia ja elämäntapaohjeita testitulosten pohjalta. Tarvittaessa ohjaan lääkärin tai muun terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisen vastaanotolle. Analyysiemme tuloksena saat selkeän raportin suosituksineen. Raportti ei korvaa lääkärin neuvoja tai palveluita.

Kauttani tilattavia testejä ovat esimerkiksi

  • Suolistotestit, kuten GI MAP eli laaja ruuansulatusanalyysi ja mikrobitutkimus (mm. suoliston bakteeritasapaino, entsyymitoiminta, hiiva, parasiitit)
  • Geenitestit - DNA Terveys, DNA Sport
  • Hivenravintoainetesti ja raskasmetallit

Olen pätevöitynyt Nordic Genex tarjoamien geenitestien tulkintaan. Geenitestiperheeseen kuuluvat testipaneelit DNA Terveys, DNA Ihoterveys, DNA Silmäterveys ja DNA Sport.

Reikihoito

Reikihoito on rentoutumishoitoa, jossa hoitaja välittää "universaalia elämän energiaa" käsiensä kautta hoidettavaan. Reikihoito edistää yleistä hyvinvointia, lievittää stressiä ja kipua, ja voimistaa kehon omaa immuunipuolustusta. Reiki hoitaa koko ihmisen olemusta - kehoa, tunteita ja mieltä - ja voi auttaa kohentamaan olotilaa kaikilla osa-alueilla. Hoidossa hoidettava on vaatteet päällä ja hoitaja pitää käsiä hoidettavan pään, käsien, jalkojen ja selän päällä tai lähietäisyydellä. Reikihoito on mahdollista tehdä myös etänä. Etähoitoa varten on hyvä pysähtyä ja rauhoittua vastaanottamaan lähetys. Kannattaa ottaa aikaa rauhoittumiseen n. 15 min ennen etähoidon alkamista.
Tervetuloa rentoutumaan!


Yhteistyökumppanit

Nordic Laboratories on tanskalainen vuonna 1998 perustettu yritys, joka tarjoaa laajan valikoiman funktionaalisen lääketieteen laboratoriopalveluita lääkäreille, ravintoterapeuteille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille.

Kotimainen Nordic Genex on vuonna 2017 perustettu yritys, joka tarjoaa laadukkaita ja laajoja, tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia geeni- ja terveystestejä. Nordic Genexin hyvinvointia tukevilla testeillä saadaan monipuolista informaatiota geneettisistä ominaisuuksista sekä siitä, miten perimän heikkouksia ja vahvuuksia pystytään parhaiten tukemaan elämäntavoilla ja ravinnolla.

Suomen Ravintoterapiayhdistys ry (Raty) on vuonna 2005 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on ylläpitää, edistää ja valvoa jäsentensä ammattitaitoa. Raty on Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry:n jäsenyhdistys.